Zelfregulatie bij jongeren met autisme : beter omgaan met boosheid, onrecht en frustratie. - Bartels, Jeroen, ....- (Amsterdam : Hogrefe Uitgevers, 2020)
Veel jongeren met autisme hebben moeite met zelfregulatie. Ze worden vaak boos of raken gefrustreerd, waardoor ze - meestal onbedoeld - agressief kunnen reageren of ruzie krijgen. Of ze trekken zich juist terug en vermijden contact met de mensen om hen heen. De oorzaak van hun boosheid en frustratie is - net als bij jongeren zonder diagnose - een unieke combinatie van persoonlijkheid, temperament en ervaringen uit het verleden. Maar vaak spelen ook autisme-specifieke oorzaken een rol. Zoals overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, communicatieproblemen, moeite met schakelen en flexibel zijn, en het niet los kunnen laten van gedachtes over onrechtvaardigheid. In Zelfregulatie bij jongeren met autisme leren jongeren met autisme beter omgaan met boosheid, onrecht en frustratie. In het eerste deel wordt in toegankelijke taal uitgelegd wat het verband is tussen de puberteit, autisme en zelfregulatieproblemen. Het tweede deel biedt een uiterst praktisch werkboek voor jongeren om hun boosheid beter te leren herkennen en er meer grip op te krijgen. Deel 3 bevat tips voor ouders en hulpverleners en een gestructureerd programma voor een groepstraining. “Dit boek helpt jongeren met autisme beter om te gaan met de kortsluiting die ze ervaren als dingen niet gaan zoals ze het in hun hoofd hebben. Ze gaan door dit boek zichzelf en hun autisme beter snappen!” Jeroen Buikema, ervaringsdeskundige, 22 jaar. “Een prachtige weergave van wat Jeroen Bartels al jaren met zoveel plezier in de praktijk doet. Jongeren met autisme zullen veel aan de ontschuldigende, geduldig verklarende stijl van dit boek hebben.” Martijn Huigen, gz-psycholoog, psychotherapeut en hoofdbehandelaar van een dag- en deeltijdbehandeling voor jongeren met autisme. Jeroen Bartels is gz-psycholoog en werkt wisselend in Spanje en Nederland als behandelaar met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en als docent bij verschillende nascholingorganisaties.
Keywords: Autismespectrumstoornissen