Vlaamse toetsen : waar vandaan en waar naartoe? - De Man, Luc, ....-; Denys, Kris, ....- (Brussel : Politeia, 2022)
Als het over taboes in onderwijs ging, stond het thema ‘centrale toetsen' lange tijd steevast op nummer één. Het haalde niet altijd een diepgaand discours, want er waren te veel hardnekkige drempels om te overbruggen. Zo waren argumenten als het gevaar voor ‘teaching to the test', ‘momentopnames' en ‘staatspedagogiek' veelgehoorde argumenten om centrale toetsen in te voeren. We vertrekken van de vraag: ‘Waar willen en kunnen we naartoe met de inbreng van Vlaamse toetsen in de evaluatiepraktijk?'. Voor antwoorden op deze vraag konden we een beroep doen op enkele experten en op stemmen van het onderwijsveld zelf.
Keywords: Beleid voeren in het onderwijs; Evaluatie, toetsen