Dubbel coderen : De kracht van woord + beeld in je les. - Caviglioli, Oliver, ....-; Ampersand Text & Translation; Bruinen, Ingrid, ....-; Van Rossum, Lisette, ....- (Rotterdam : Bazalt, 2021)
De aandacht voor de cognitieve wetenschap groeit. En daarmee groeit ook de populariteit van dubbel coderen – het combineren van woorden en beelden in je lessen. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Als je informatie aanbiedt in woord én beeld, blijft de stof veel beter hangen. Dat komt omdat ons werkgeheugen verbale en non-verbale (visuele) informatie afzonderlijk verwerkt, waardoor de informatie dubbel wordt opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Dit principe noemen we ‘dubbel coderen'. Dit baanbrekende boek laat zien hoe je dubbel coderen toepast in je lessen. Het is geschreven met zowel de cognitieve wetenschap als de grafische beginselen in het achterhoofd. Elke pagina bevat schema's, infographics en illustraties zodat ook de informatie in dit boek dubbel gecodeerd wordt in je brein. Meer dan 35 leraren, onderwijsontwikkelaars, psychologen en informatie-ontwerpers leggen uit – en laten zien – hoe zij dubbel coderen in de praktijk gebruiken. Door die principes toe te passen in je lessen, wordt leren effectiever, efficiënter en leuker. Laten we gaan leren!
Keywords: Cognitieve psychologie; Didactiek; Leerpsychologie; Onderwijs