Trouwen of samenwonen? : wegwijs in de verschillende samenlevingsvormen. - Chiau, Bart, 1967- (Kalmthout : Pelckmans, 2022)
In het boek Trouwen of samenwonen? worden de verschillende samenlevingsvormen (feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen en huwen) met elkaar vergeleken. Aan welke formaliteiten moet men voldoen? Wat zijn de rechten en plichten van de partners? Hoe wordt de samenwoning beëindigd? Wat zijn de vooren nadelen van elke samenlevingsvorm? Waarop moet je letten? Volgende thema's komen aan bod: huren, kopen, lenen, belastingen, verzekeringen, pensioen, sociale zekerheid en erfrecht. De auteur wil koppels begeleiden doorheen het hele proces van het samenleven, vanaf de dag waarop ze beslissen om samen te gaan wonen, tot het moment waarop de samenwoning wordt beëindigd. Het is heel belangrijk te weten wat er zal gebeuren bij het overlijden van een van de partners, maar ook bij een echtscheiding of relatiebreuk. Ook voor wie geen juridische en fiscale voorkennis heeft, slaagt de auteur erin om aan de hand van voorbeelden op een duidelijke en begrijpelijke manier een antwoord te bieden op alle praktische vragen met betrekking tot de samenlevingsvormen. Bart Chiau is professor aan de UGent en werkt als expert in de financiële sector. Hij is auteur van diverse uitgaven rond fiscaliteit, sociale zekerheid, verzekeringen, erfrecht en vermogens- en successieplanning. Als expert komt hij vaak aan het woord in de media.
Keywords: Huwelijksrecht; Samenwonen; Trouwen