Architectuur maakt school : een complexe relatie in evolutie. - Coopman, Marianne, ....-; De Man, Luc, ....- (Brussel : Politeia, 2021)
Vanaf pakweg het derde levensjaar zit elk kind in Vlaanderen in een schoolomgeving. Die schoolomgeving is georganiseerd volgens bepaalde regels en gewoonten. Nieuwe inzichten en tijdgebonden visies op onderwijzen en leren doen de bestaande onderwijsorganisatie wankelen. Concepten als ‘afstandsleren', ‘hybride lesvormen' en ‘flipping the classroom' hebben de voorbije maanden vraagtekens geplaatst bij traditionele school- en klasconcepten. Ook hebben de capaciteitsvraagstukken, aandacht voor welzijn, duurzaamheid en ruimtelijke ordening hun invloed op het kijken naar schoolgebouwen. Bij de huidige schoolbouwrelance kan de vraag gesteld worden of het mogelijk is om vandaag architecturaal open toekomstkeuzes te maken bij renovatie of nieuwbouw. In welke mate moeten we toekomstgericht rekening houden met de pedagogische dimensie van de infrastructuur, of is het aan de schoolorganisator om te leren omgaan met de beperkingen van de infrastructuur? Welke trends geven wel duurzaam richting aan de toekomst? Is het mogelijk om schoolgebouwen te ontwerpen die vlot aanpasbaar zijn aan veranderende visies? Op deze en andere vragen bieden onderwijsexperten een antwoord in dit themanummer.
Voorheen verschenen als losbladig Handboek beleidvoerend vermogen. Met bijdragen van Rosan Bosch, Lia Blaton, Marina Berbel, Hubert Froyen, Bart Hellinckx, Lisa Herman, Jo Tondeur, Maruxa Touceda, Liesbeth Reekmans en Vlaamse Scholierenkoepel (VSK)
Keywords: Scholen ; inrichting