Van thematisch werken naar thematiseren : Interactie en spel met kinderen van 3 tot 7 jaar. - Bouwman, Aafke, ....-; Houtsma, Sigrid, ....-; Mulder, Margreeth, ....-; Wanningen, Kobi, ....- (Huizen : Pica, 2022)
Spel is voor het jonge kind een levensbehoefte en een intense ervaring. Het is zijn manier om zich te verbinden met de omringende wereld en deze te leren kennen. Het spel van kinderen vormt het hart van thematiseren.'In peutergroepen en onderbouwgroepen is thematisch werken al jarenlang een gangbare werkwijze. Onderwerpen van thema's zijn divers, zoals seizoenen, feesten en dagelijkse belevenissen. Een thema bestaat uit verschillende activiteiten, die allemaal een relatie met het thema hebben.Werken met een thema wordt thematiseren als de aanpak en uitvoering van onderwerpen uit het thema een gezamenlijk, actief en dynamisch samenspel tussen de professional en de kinderen is. Dan sluit je aan bij de ervaringen en kennis van kinderen, die vervolgens worden uitgebreid en verdiept met nieuwe kennis en vaardigheden.Dit boek biedt professionals die werken met kinderen tussen de 3 en 7 jaar een heldere handreiking om het thematiseren in de eigen praktijk uit te voeren. Deze aanpak is toepasbaar in alle organisatievormen van educatie en onderwijs.
Keywords: Basisonderwijs; Interactie en spel; Kleuteronderwijs; Lager onderwijs; Thematisch werken; didactiek