Mensen maken het verschil : of hoe u meer rendement uit talent haalt - Sels, Luc, 1967-; Crijns, Lut, ....- (Leuven : LannooCampus, 2013)
Een boek dat beoogt inzicht te vergroten in de inzet en ontwikkeling van talent in organisaties. Zonder de praktijk uit het oog te verliezen, ligt de nadruk op wetenschappelijke theorieën en modellen. Het gaat hier nadrukkelijk niet om pasklare adviezen, maar om het aanbieden van bouwstenen voor een kritische visie. Behandeld wordt het onderscheid tussen talent, gave, sterkte, potentieel en competentie. Voorts de strijd om talent, het behouden en het adequaat inzetten ervan etc. Doelgroep: (HR-)managers, (organsiatie)adviseurs, studenten arbeidspsychologie, Personeel en Arbeid etc. Hoewel het boek voornamelijk de Belgische (specifieker de Vlaamse) situatie betreft, is het ook leesbaar/bruikbaar voor Nederlandse lezers. Het biedt diepgang en zet aan tot kritisch denken. De auteurs: Sels is decaan aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven en Crijns is Managing Director HR en interne communicatie bij Acerta. Het boek kwam tot stand in samenwerking met diverse onderzoekers, verbonden aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Een boek met een actueel thema; juist in deze crisistijd is het vinden en behouden van talent een voorwaarde voor de continuïteit van organisaties. Een geslaagd en inspirerend boek
Met literatuuropgaven.
Keywords: Arbeids- en organisatiepsychologie; Personeelsbeleid; Talent