Oplossingsgericht werken voor de klas - Cauffman, Louis, ....-; Schafranski, Fjodor, ....- (Huizen : Uitgeverij Pica, 2022)
In dit praktijkboek neemt Louis Cauffman je mee in wat oplossingsgericht werken voor het onderwijs kan betekenen. De focus ligt daarbij op de werkrelatie tussen onderwijsprofessional en de lerende, met als doel: de lerende zelf aan het werk te krijgen. En dat op een zeer effectieve wijze, zonder negatieve beoordelingen en emoties. Oplossingsgericht werken... • is een praktische manier van denken en werken die aansluit bij het leven en werken van alledag; • is doelgericht en toekomstgericht; • heeft als essentiële bestanddelen: vertrouwen, hoop en respect; • maakt gebruik van krachtbronnen. Er is ruime aandacht voor de oplossingsgerichte taal; de specifieke manier van spreken, luisteren en vragen stellen. Er zijn veel casussen beschreven en dialogen uitgewerkt, waarin duidelijk wordt hoe theorie en praktijk harmonisch en consistent samengaan. De inzichten en technieken kunnen worden ingezet door leerkrachten, ib'ers, gedragsdeskundigen in hun begeleiding van leerlingen, maar ook door teamleiders en schoolleiding in de begeleiding of coaching van leerkrachten
Keywords: Onderwijs algemeen; Oplossingsgericht werken klas