Emma en Otis vinden een muntje : leren over archeologie. - Slegers, Liesbet, 1975-; Provinciaal centrum voor cultureel erfgoed; Monumentenwacht Limburg; Claes, Sandro, ....-; Goeleven, Carolien, ....-; Kaszas Gabriella, ....-; Mombaerts, Anneleen, ....-; Paesen Joyce, ....-; Van Mierlo, Tine, ....- (2022)
Voor de jaarlijkse Archeologiedagen ontwikkelde de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg een specifiek product voor kleuters. In het exclusieve boek ‘Emma en Otis vinden een muntje' van de bekende kinderauteur en -illustratrice Liesbet Slegers maken de Limburgse kleuters op een leerrijke en uitdagende manier via verschillende opdrachten kennis met archeologie. Het lot van ons erfgoed ligt in de handen van de volgende generaties. We hebben er dan ook alle belang bij hen al op jonge leeftijd in contact te brengen met erfgoed. Op die manier ontwikkelen ze een affiniteit voor erfgoed, krijgen ze inzicht in het verleden en gaan ze er hopelijk mee aan de slag in de toekomst.
Een exclusief boek over archeologie voor kleuters; boek wordt niet verkocht
Emma en Otis vinden een muntje De kinderboeken van Liesbet Slegers zijn niet meer weg te denken uit de boekhandel. Haar stijl herken je meteen: felle kleuren en donkere contourlijnen. Karel en Kaatje, werden intussen goede vriendjes van heel wat peuters en kleuters uit alle hoeken van de wereld. Haar prentboeken zijn al in meer dan tien talen beschikbaar. Voor het archeologieproject van de afdeling Erfgoed van de provincie Limburg verzon ze twee nieuwe figuren: Emma en Otis. “Dankzij de input van historici en archeologen, ook van mensen die in een erfgoeddepot werken, groeide een nieuw verhaal dat ik speciaal en samen met de afdeling Erfgoed (Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en Monumentenwacht Limburg) gemaakt heb. En dat vind ik net leuk: ik leer iets nieuws bij en ik leer ook nieuwe mensen kennen. Ook al is het mijn beroep, het blijft altijd een uitdaging om iets abstracts, zoals archeologie, uit te leggen aan kinderen. Maar dat lukt Emma en Otis prima”, aldus auteur en illustratrice van het boek ‘Emma en Otis vinden een muntje' Liesbet Slegers. In het boek zijn Emma en Otis samen met hun hondje Botje op wandel. Al snel ontdekt Botje een bijzondere munt in het zand. Het boek neemt de Limburgse kleuters mee op avontuur. Onderweg laat Liesbet Slegers hen op een speelse manier kennismaken met archeologie via acht opdrachten. 1.750 Limburgse kleuterklassen En dat is net onze betrachting. Op een laagdrempelige manier Limburgse kleuters kennis laten maken met een voor hen onbekend thema. We kiezen bewust voor een prentenboek met hoofdfiguren waar zij zich mee kunnen identificeren. Ook integreren we acht concrete opdrachten zodat de leerkrachten zelf weinig dienen voor te bereiden en er direct mee aan de slag kunnen gaan.
Hoort bij het tweevoudig archeologiespel "Graag je rijk met Emma en Otis Zoek het muntje" in de bibliotheek SJS.SPEL.KLEUTERONDERWIJS
Keywords: Archeologie; Cultureel erfgoed; Geschiedenis