Handboek klinische ontwikkelingspsychologie - Prins, Pier, ....-; Braet, Caroline, 1961- (Houten : Bohn Stafleu van Loghum, 2014)
De auteurs beschrijven aan de hand van veel wetenschappelijke modellen de psychopathologie bij kinderen tijdens hun ontwikkeling. Deze ontwikkelings-, gedragsmatige en emotionele problemen bij een groot aantal kinderen vragen om actuele kennis over deze problematiek. Wat vooraf gaat aan een afwijkende ontwikkeling, oorzakelijke verbanden, factoren die een rol spelen en een bespreking van preventie en behandeling, beslaat twintig hoofdstukken. Acht hoofdstukken van deel I gaan over fundamentele onderwerpen en ontwikkelingscontexten zoals opvoeding, gezin, relaties, leeftijdsgenoten en cultuur. De overige hoofdstukken van deel II beschrijven veel voorkomende vormen van afwijkend functioneren van kinderen en jongeren. Voorbeelden ter verduidelijking worden vetgedrukt weergegeven. In 'boxen' worden nadere toelichtingen over onderwerpen gegeven. De rode draad in het boek zijn de beïnvloedingsprocessen tussen individu en omgeving. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een uitgebreide literatuurlijst en het boek besluit met een beknopt zakenregister. Deze herdruk is grondig geactualiseerd in verband met nieuwe inzichten.
Met literatuuropgave en register.
Keywords: Klinische psychologie; Ontwikkelingspsychologie