De verhalen die we leven : narratieve psychologie als methode. - Bohlmeijer, Ernst, ....- (Amsterdam : Boom, 2012)
De boodschap van het boek is eenvoudig: het vertellen van je levensverhaal, je ervaringen en herinneringen is belangrijk. De uitwerking van het waarom en hoe is erg uitvoerig en gedetailleerd. Deel een behandelt de huidige tijdgeest aan de hand van thema's als identiteit, vrijheid en mythen. De mens is zoekende naar de zin van zijn leven. Deel twee legt de psychologische betekenis ervan uit. Het verhaal van je leven is een uitweg uit het doolhof. Verhalen worden tot een metafoor. Ze bepalen in grote mate onze identeit, onze toekomst. In deel drie komt het wetenschappelijk onderzoek aan de orde naar de betekenis van life-review, dat is herinneringen ophalen en reflecteren, bijvoorbeeld bij depressieve klachten en andere problemen. Deel vier tracht de methode van het terugkijken enigszins te structureren. Verder ook de eisen die je stelt aan begeleiding, de effecten en het gebruik als therapie. Met een uitgebreide bibliografie. Interessant, maar moeilijk en mede daarom vooral voor therapeuten geschikt. De schrijver is hoogleraar aan de Universiteit Twente en werkt bij het Trimbosch-instituut. Hij heeft meer publicaties op zijn naam.
Keywords: Creatieve therapie; Narratieve psychologie