Wat onze identiteit niet is. - Heinich, Nathalie, ....-; Steenbergen, Carolien, ....- (Amsterdam : Prometheus, 2019)
Waarover spreken we wanneer we het over identiteit hebben? We horen de term veelvuldig om ons heen, maar kunnen er geen grip op krijgen. De Franse sociologe Nathalie Heinich legt het begrip op de snijtafel van de sociologie en analyseert op zo neutraal mogelijke wijze de ideeën die het debat beheersen. Aan de hand van wat identiteit allemaal niet is pleit zij voor een beweeglijker definitie, waarbij wordt afgezien van de eendimensionale en polariserende invulling van het begrip, zonder het belang van identiteit, en ook nationale identiteit te minimaliseren. In "Wat onze identiteit niet is" gidst Heinich de lezer op verhelderende wijze door de verschillende opvattingen rondom het begrip identiteit. Een waardevolle bijdrage aan een van de meest complexe kwesties aller tijden.
Met literatuuropgave.
Keywords: Identiteit