Waarom gele hesjes niet met een bakfiets rijden : over klimaatverandering, ongelijkheid en beleid. - Van Lancker, Wim, ....-; Otto, Adeline, ....- (Brussel : ASP, 2022)
Het probleem van de klimaatverandering is het probleem van de ongelijkheid. Terwijl de gele hesjes op straat komen om te protesteren tegen hoge brandstofprijzen, eisen de klimaatactivisten dat er komaf wordt gemaakt met fossiele brandstoffen. Doortastend beleid is dringend nodig maar blijft uit. Want het klimaatbeleid vandaag maakt vooral de sterken sterker, en raakt de meest kwetsbaren het hardst. En dat zorgt voor sociale onrust. In dit klimaatessay tonen Wim Van Lancker en Adeline Otto dat het wél kan: een effectief klimaatbeleid dat de gele hesjes verzoent met de klimaatactivisten. En daarvoor is in de eerste plaats een sterke welvaartsstaat nodig. Het is pas als het sociaal beleid en het klimaatbeleid elkaar versterken, dat politici en burgers, van gele hesjes tot klimaatactivisten, de keuzes kunnen maken die nodig zijn om het tij te keren. Inzetten op technologie of minder economische groei zal niet volstaan. Klimaatverandering kan niet worden aangepakt als ongelijkheid wordt genegeerd. En de tijd dringt. In de reeks 'De klimaatessays' linken wetenschappers uit verschillende wetenschappelijke disciplines hun expertiseveld aan de klimaatverandering. Het resultaat is een bundeling van verrassende en vernieuwende inzichten over de grootste maatschappelijke uitdaging voor de komende decennia.
Keywords: Klimaatverandering