Inleiding tot de antropologie - DeBlock, Hugo, 1973- (Gent : Academia Press, 2021)
Dit handboek biedt een inleiding op de belangrijkste stromingen en tendensen in de discipline van de antropologie. Het behandelt de troebele wateren waaruit de discipline is ontstaan, vanaf het ontstaan van het denken over 'de ander' in de Westerse geschiedschrijving en het racisme in de 19e eeuw tot aan de geboorte van een volwassen wordende antropologie in de Angelsaksische wereld, die zich afkeert van racistische theorie en onderdrukking en een vakgebied op zichzelf wordt. In het boek wordt gefocust op de voornaamste methodologie binnen de antropologie: langdurig veldwerk volgens de methode van de participerende observatie, door zich onder te dompelen in een andere cultuur. Veldonderzoek blijft ook vandaag een belangrijk aspect van het labeur van elke antropoloog, en biedt zo inzage in culturen vanuit een kennis en epistemologie die niet per se de dominante 'witte' variant is.
Keywords: Antropologie