Organiseren in communities : Identificeren, verbinden en faciliteren - Staal, Peter, ....-; Wagenaar, Kirsten, ....- (Schiedam : Scriptum, 2019)
Dankzij nieuwe media hebben mensen nieuwe mogelijkheden voor inspraak, zelforganisatie en zelfexpressie. Van organisaties vereist dit een nieuwe visie op communicatie en samenwerking. Sinds 2006 zijn organisaties in Nederland gaan investeren in online communityplatformen. Een communityplatform is een plek voor klanten, stakeholders of medewerkers om met elkaar en de organisatie in contact te komen en te blijven. Als gevolg daarvan biedt de community als organisatievorm een mooie kans voor bedrijven om digitaal te transformeren. In dit boek komen organisaties zoals KPN, RTL, Shell, Philips, zorginstellingen en meerdere gemeenten aan het woord, die die kans hebben gegrepen. De auteurs nemen de lezer in zestien hoofdstukken mee in het hoe en het waarom van communities - waarbij modellen, citaten, praktische tips en een toekomstvisie voor de rol van communities voor bedrijven elkaar afwisselen.
Keywords: Management; communities