Handboek arbeid & gezondheid. - Heerkens, Yvonne, ....-; Bieleman, André, ....-; Miedema, Harald, ....-; Engels, Josephine, ....-; Balm, Marcel, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2019)
Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe je integratie, inclusieve arbeid, duurzame inzetbaarheid en re-integratie bevordert. Werk is belangrijk voor mensen; werk draagt bij aan zelfstandigheid, zelfrespect en ontplooiing. En met de toenemende vergrijzing en flexibilisering van de arbeidsmarkt is het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie een steeds grotere uitdaging. Hoe pak je dat aan? Deze derde editie van het Handboek Arbeid & Gezondheid is geheel geactualiseerd. Daarnaast is de focus van het boek aangepast. Er is meer aandacht voor de verschillende perspectieven van waaruit je naar arbeidsparticipatie kunt kijken, de grote variëteit aan professionals die in de verschillende contexten van arbeid werkzaam zijn en de wijze waarop zij samenwerken. In het traject van het aan het werk krijgen (inclusie / integratie), aan het werk houden en het weer terugbrengen naar het werk (re-integratie) spelen - naast de werkende zelf - veel professionals een rol, waaronder paramedici, arbeidsdeskundigen, arboverpleegkundigen en toegepast psychologen. Zij vormen samen de doelgroep van dit handboek. Ook andere (arbo)professionals zijn betrokken, zoals bedrijfs- en verzekeringsartsen, HRM-managers en preventiemedewerkers. Het Handboek Arbeid & Gezondheid is onmisbaar voor iedereen in opleiding tot beroepen gericht op het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie. Ook voor alle professionals die al werken in het mooie maar complexe veld arbeid en gezondheid is dit boek een nuttige bron van informatie.
Keywords: Arbeid en gezondheid; Arbeidsveiligheid