Dichterbij de basis : methodisch werken in het sociale domein. - Van Straten, Gerda, ....-; Scholte, Margot, ....-; Sprinkhuizen, Ard (A. M. M.), 1957- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2021)
Dichterbij de basis biedt een methodisch handelingsmodel om te interveniëren in de leefwereld van mensen. Het cyclisch werken dat kenmerkend is voor het sociaal werk wordt op een dynamische wijze ingezet, passend bij wat de situatie op dat moment vraagt en rekening houdend met zowel mogelijkheden als kwetsbaarheden van mensen. Het boek maakt inzichtelijk hoe de sociaal werker in individuele situaties, vanuit het werken met gezinnen en groepen en op het gebied van samenlevingsopbouw, de eigen deskundigheid in kan zetten om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren. Naast concrete instrumenten die gebruikt kunnen worden bij het ontwikkelen van gesprekstechnieken en contactleggingsvaardigheden gaat het boek in op de visievorming op het sociaal werk. Er is veel aandacht voor het oefenen van een basishouding die van professionals wordt verwacht. De vele voorbeelden en opdrachten helpen de lezer om hun beroepshouding te versterken en te reflecteren op kritische beroepssituaties. Veelgebruikte hulpmiddelen, zoals vraagsuggesties voor het opstarten van het contact en het exploreren van leefsituatie van de cliënt zijn in het boek opgenomen. Op deze manier biedt dit werk op een toegankelijke wijze zicht op een werkveld dat in beweging is en geeft het de nodige bagage om te kunnen handelen in de hedendaagse, complexe en snel veranderende praktijk. Dichterbij de basis. Methodisch werken in het sociale domein is geschreven voor studenten van sociale studies in het begin van hun opleiding. Voor meer gevorderde studenten en professionals is de uitgave Dichterbij. Wegen en overwegen in het sociaal werk beschikbaar met veel extra materiaal voor nascholingsdoeleinden. Gerda van Straten, Margot Scholte en Ard Sprinkhuizen zijn verbonden aan Hogeschool Inholland.
Keywords: Maatschappelijk werk, methodiek