Even d'er uit. - Wennemers, Marja, ....-; Reuling, Suzanne, ....-; Lauwerse, Anneloes, ....-; Kuypers, Natalie, ....- (Arnhem : Coers en Roest, 2020)
Het belang van buiten zijn wordt steeds duidelijker. Zowel voor de concentratie als voor het verwerken van opgedane kennis blijkt hoe belangrijk het is om regelmatig met kinderen naar buiten te gaan. Toch is het in de praktijk best lastig om dit in te passen in je dagelijkse onderwijs. Om het je een beetje makkelijker te maken, helpt ‘Even d’r uit!’ je op weg: 100 kaarten met buitenopdrachten van maximaal 15 minuten. Ook met rekenen, techniek en taal kan je vanaf nu dus gewoon ‘Even d’r uit!’Per bouw vind je 20 kaarten met buitenopdrachten voor de vakgebieden rekenen, taal, techniek, kunst en filosofie. De kaarten voor rekenen, taal en techniek zijn gebaseerd op gangbare methodes voor deze vakken. Bij het maken van de kunstkaarten is gebruik gemaakt van de expertise van mensen uit de (educatieve) kunstsector. Hoe werkt het? Op elke kaart lees je om welk vakgebied het gaat en welk thema wordt uitgelicht. De illustraties en de tekst op de kaart vertellen wat de bedoeling is. De uitleg is zo kort mogelijk gehouden, zodat je er als leerkracht je eigen draai aan kunt geven. Dit geldt ook voor de aanduiding van de groepsgrootte. Je schat zelf in wat het beste werkt voor jouw groep: in tweetallen, kleine groepjes, klassikaal, zelfstandig of geleid.De meeste kaarten hebben een open einde en geven geen antwoorden op de gestelde vragen. Een eventuele verdieping na afloop, buiten of binnen, blijft hierdoor mogelijk.
Duur per opdracht: 15 minuten
Mede mogelijk gemaakt door fonds NME
Met medewerking van Kunstbedrijf Arnhem
Vakgbieden taal, rekenen, techniek, filosofie, kunst
Keywords: Buiten spelen; Kleuteronderwijs en lager onderwijs