Voluit taal : Didactiek Nederlands voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. - Willems, Kim, ....-; Verhelst, Lisa, ....-; Versteden, Pandora, ....-; Delarue, Steven, 1988-; Rijckaert, Heleen, 1989-; Axters, Barbara, 1974-; Bollaert, Tamara, ....-; Ghesquière, Liesbeth, ....-; Van Nieuwenhove, Maarten, 1989- (Gent : Borgerhoff & Lamberigts, 2022)
Voluit Taal is het resultaat van een samenwerking tussen tien auteurs – van docenten uit verschillende lerarenopleidingen, tot beleidsmedewerkers en het Centrum voor Taal en Onderwijs (KULeuven). Samen creëerden ze dit unieke handboek taaldidactiek voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. Voluit Taal gaat voluit voor ambitieus, inclusief, geïntegreerd en taalkrachtig taalonderwijs Nederlands, dat aanhaakt bij de kansen en uitdagingen van de 21ste eeuw. Een must-read voor elke (toekomstige) leraar en lerarenopleider die vol wil inzetten op taal in de onderbouw van het secundair onderwijs. Deel 1 van het boek vertaalt wetenschappelijke inzichten over hedendaags onderwijs naar zeven didactische principes, die de rode draad van het boek vormen. In deel 2 komen die principes tot leven: in hoofdstukken rond vaardigheden, taalbeschouwing, literatuur, meertalige leerlingen, brede beeldvorming en technologie ontdek je hoe je de didactische principes kunt toepassen in je eigen (taal)onderwijs. Deel 3 helpt je dan weer om met een kritische bril naar je eigen aanpak en leermiddelen te kijken, via een aantal gerichte kijkwijzers. De vele praktijkvoorbeelden zetten je meteen op weg. Overtuigd? Laten we dan samen voluit gaan voor taal !
Eerste en tweede graad Secundair onderwijs
Keywords: Didactiek Nederlandse taal; Secundair onderwijs