Wiebelen en friemelen thuis : over de invloed van zintuiglijke prikkelverwerking op (wel)zijn - Thoonsen, Monique, ....-; Lamp, Carmen, ....- (Huizen : Pica, 2021)
Zintuiglijke prikkelverwerking (ZiP) heeft heel veel invloed op ons leven, terwijl we ons er niet zo van bewust zijn. Dat veroorzaakt bijvoorbeeld druk en overprikkeld gedrag, of juist teruggetrokken en/of sloom gedrag Bij iedereen werkt ZiP op een andere manier: sommige mensen heben meer, andere juist minder prikkels nodig. Het kan dus zijn dat je voelt dat jij (of je kind) soms wat problemen ervaart met de prikkels om je heen. Je kunt er alleen de vinger niet helemaal op leggen. Misschien word je soms heel onrustig, en ga je tijdens feestjes vaak even naar buiten om tot rust te komen. Of misschien durf je je kind eigenlijk niet bij anderen te laten eten, omdat hij nog geen vijf minuten kan stilzitten. Hoe leg je uit dat dat echt geen onwil is, maar onkunde? Op heldere wijze, met behulp van illustraties, testjes en alledaagse voorbeelden, wordt uitgelegd hoe zintuiglijke prikkelverwerking verloopt, bij kinderen én volwassenen. Je leert welk gedrag past bij onder- en overprikkeld zijn en hoe je daar snel, eenvoudig en met meer begrip op reageert. Binnen je eigen gezin, maar ook op je werk, op school, met familie of vrienden, op feestjes en in situaties zoals boodschappen doen.
Ook verschenen onder de titel Wiebelen en friemelen thuis : over de invloed van zintuiglijke prikkelverwerking op opgroeien
Keywords: Hooggevoeligheid; Zintuigen