Handboek personenbelasting 2022-2023 - Van De Woesteyne, Inge, 1968- (Antwerpen : Intersentia, 2022)
Dit handboek benadert gestructureerd en op een originele manier de materie van de personenbelasting. Er wordt zowel aandacht besteed aan het standpunt van de fiscale administratie als aan de interpretatie die men terugvindt in de fiscale rechtspraak. Het handboek kan op verschillende niveaus worden gelezen naargelang de behoeften van de lezer. Naast een overzichtelijke omschrijving van de basisregels en basisstructuur wordt zo veel mogelijk ook meer gedetailleerde informatie gegeven. Deze unieke benadering maakt het handboek interessant als studieboek voor het hoger onderwijs en als referentiewerk voor praktijkmensen die regelmatig in aanraking komen met de dagelijkse toepassing van de personenbelasting. Het boek geeft een duidelijk antwoord op klassieke vragen zoals: wat is het toepassingsgebied van de personenbelasting, hoe wordt de personenbelasting berekend, hoe zit het met inkomsten uit onroerende goederen en wat met de inkomsten uit roerende goederen en kapitalen, wat zijn de beroepskosten, wanneer heeft men te maken met diverse inkomsten. Daarnaast wordt in afzonderlijke hoofdstukken aandacht besteed aan de verschillende soorten beroepsinkomsten (winsten, baten, winsten en baten uit een voorheen uitgeoefende beroepsactiviteit, bezoldigingen van werknemers, van bedrijfsleiders en van meewerkende echtgenoten en ten slotte de pensioenen). Ook de verschillende voorheffingen komen aan bod. De onroerende voorheffing wordt behandeld zoals zij van toepassing is in het Vlaamse Gewest. Daarnaast wordt ingegaan op bepaalde aspecten van de roerende voorheffing en de bedrijfsvoorheffing. Het handboek wordt afgesloten met een geïntegreerde oefening die toelaat de kennis van de materie te testen. De oplossing wordt eveneens ter beschikking gesteld.
Volledig geactualiseerd tot 16 augustus 2022 (geïndexeerde bedragen aanslagjaren 2022 en 2023 zie p. 877 e.v.)
Keywords: Belgium; Business enterprises -- Taxation -- Law and legislation -- Belgium; Business enterprises -- Taxation -- Law and legislation; Corporations -- Taxation -- Law and legislation -- Belgium; Corporations -- Taxation -- Law and legislation; Income tax -- Law and legislation -- Belgium; Income tax -- Law and legislation; Inkomstenbelastingen; Personenbelastingen