Caleidoscopia: Spelen met diversiteit : theorie, praktijk en ervaring. - Twie Tjoa, ....-; van der Woude, Johan, ....-; Kessler, Margie, ....-; Pereira, Enith, ....-; Tjoa, Twie, ....-; Van Tijen, Ankephien, ....-; Studio Black (Amsterdam : Garant Uitgevers, 2020)
"Caleidoscopia" is een spel met kaarten over diversiteit. Het spel is ontwikkeld en geproduceerd door het Netwerk Caleidoscopia: Enith Pereira, Margie Kessler, Twie Tjoa, Ankephien van Tijen en Christine van Duin. Het doel van dit spel is mensen met elkaar aan de praat te brengen; over zichzelf, hun geschiedenis, het heden en de toekomst en daardoor meer begrip en respect voor elkaar te helpen ontwikkelen. Het gaat er daarbij om de overeenkomsten en verschillen tussen mensen en hun individuele en maatschappelijke kansen en beperkingen te herkennen en te erkennen. Samenvattend gaat het om: - Diversiteit gemeenschappelijk zichtbaar en bespreekbaar maken - Spelenderwijs leren omgaan met diversiteit in al haar dimensies - Elkaar duidelijk maken wat de eigen betekenisgeving aan de dimensies van diversiteit is. Het spel bestaat uit 8 setjes van 9 gekleurde kaartjes. 8 kaartjes waarop 8 dimensies van diversiteit zijn benoemd en 1 blanco kaart voor een dimensie naar eigen inzicht: - etniciteit - sociale klasse - levensfase - talent/beperking - religie - sekse/gender - seksuele identiteit - (beroeps)socialisatie - blanco Het spel is voor verschillende doeleinden te gebruiken. - Als kennismakingsspel - Om een discussie op gang te brengen - Om het reflecterend vermogen van mensen te vergroten en inzicht te verwerven in maatschappelijke verhoudingen. Het spel is bedoeld voor professionals in de profit en non-profit sector, zoals: begeleiders, hulpverleners coaches, trainers, docenten, supervisoren en/of geïnteresseerden. Zij kunnen dit spel gebruiken als hulpmiddel bij het bespreekbaar en inzichtelijk maken van overeenkomsten, verschillen, waarden, uitdagingen, etc. Het spel kan individueel en in kleine en grotere groepen gespeeld worden. Het kan kort of uitgebreider gespeeld worden. De spelinstructie is in negen talen: Nederlands, Engels, Duits, Hongaars, Arabisch, Turks, Frans, Spaans e
Hoort bij Caleidoscopi, Spelen met diversiteit - boek
Medewerking Hogeschool van Amsterdam
Keywords: Diversiteit; Spel