Vluchteling - Gratz, Alan, ....- (Wommelgem : Van In, 2022)
Drie verschillende vluchtverhalen uit drie verschillende tijden. Chronologisch gezien zijn dat de verhalen van Josef (12), een Joodse jongen uit het nazi-Duitsland van 1938, Isabel (11), een meisje uit het Cuba van 1994 en Mahmoud (12), een Syrische jongen uit 2015. Alle drie moeten ze vanwege oorlogsagressie of onderdrukking met hun familie vluchten naar een veilig heenkomen in een ander land. Ondanks dat deze drie kinderen door tijd en ruimte zijn gescheiden, hebben ze veel gemeen met elkaar. Beurtelings wordt in korte hoofdstukken over hun vlucht verteld, zodat de lezer telkens even moet schakelen. De schrijfstijl is pakkend en het verhaal met vaart geschreven, levensecht en mede door de cliffhangers bijna onafgebroken spannend. De dramatiek van het leven als vluchteling, een mix van ontberingen, angsten, ellende en een leven tussen hoop en wanhoop, wordt levensecht opgetekend. Door deze vluchtelingverhalen uit drie verschillende tijdspannen, wordt duidelijk dat dit een universeel thema van alle tijden is, wat het belang van dit boek verder onderstreept. Deels gebaseerd op ware gebeurtenissen en personen. Vanaf ca. 12 jaar.
Boektoppers 2022-2023: secundair onderwijs - eerste graad