Praktijkboek presentie : Elly Beurskens, Marije Van der Linde, Andries Baart. - Beurskens, Elly, 1957-; Van der Linde, Marije, 1973-; Baart, Andries, ....- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2022)
Het bevorderen van een inclusieve samenleving waarin men omziet naar, en zorgdraagt voor elkaar, met in het bijzonder aandacht voor diegenen die het meest kwetsbaar zijn, dat is het doel van presentie.. De presentiebenadering streeft ernaar om te zijn 'met' mensen die zijn aangewezen op professionele steun om er zo 'voor' hen te kunnen zijn. Het Praktijkboek presentie geeft studenten en professionals inzicht in de presentiebenadering over de volle breedte. Het boek bespreekt de thema's die binnen de presentiebenadering een centrale rol spelen en de manier waarop deze thema's in de praktijk kunnen worden uitgewerkt. Aandacht voor en toewijding aan de cliënt, en het belang van relationeel werken staan centraal. De uitgave biedt de (aankomend) professional taal, concepten en praktische handvatten om het eigen vak op een presente, professionele en menslievende manier uit te voeren en daarop te reflecteren, binnen het eigen specifieke werkveld en de eigen vakbekwaamheid. Het Praktijkboek presentie is voor en vanuit de praktijk geschreven. De bijbehorende website bevat beeldmateriaal, reflectieopdrachten en tal van kort- en langlopende praktijkcasussen, waarbij de auteurs lastige situaties niet uit de weg gaan. In de docentenhandleiding staan richtlijnen om de reflectieopdrachten te beoordelen. Het Praktijkboek presentie is geschreven voor studenten van hbo-opleidingen op het gebied van zorg en welzijn en voor alle professionals die praktische invulling willen geven aan presentie..
Keywords: Sociale welzijnszorg