Boekie Junior : de boekenknabbelaar - Schoenmaker, Alette, ....-; van der Linden, Barbara, ....-; Meelker, Ilse, ....-; Dingemans, Judy-Ann, ....- (Helmond : Uitgeverij Onderwijs maak je samen, 2021)
Voorgelezen worden en samen praten over boeken en verhalen zorgt voor een grotere woordenschat, is goed voor de algehele taalontwikkeling, de algemene ontwikkeling en heeft zeker ook een positieve invloed op de sociale ontwikkeling van jonge kinderen. Boeken lezen is erg belangrijk, dat staat vast. Maar kinderen ontdekken boeken niet vanzelf. Die magische wereld die je voor jezelf kunt creëren als een boek gaat leven en je je fantasie kunt gebruiken, heeft nog niet elk kind ontdekt. Om leesplezier te ontwikkelen hebben kinderen voorbeeldgedrag nodig, moet je ze aan de hand meenemen, onderdompelen. Voorlezen dus! Doel: De ideeën van Boekie junior, oftewel de 20 opdrachtkaarten, geven jonge kinderen die op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of in groep 1-2 (of 3) zitten, de kans om boeken op verschillende manieren te bekijken, hun fantasie erop los te laten, het verhaal te doorleven, hun eigen kijk op het boek te presenteren en hierover in gesprek te gaan met anderen. Ze ervaren dat een verhaal niet afgelopen hoeft te zijn als het boek uit is, vormen een eigen mening over het boek en ontdekken dat anderen deze mening niet altijd delen! Door samen aan de slag te gaan met een boek of een verhaal, wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld.Boekie junior stimuleert de totale taalvaardigheid van kinderen door in de opdrachten bewust de verschillende taal- en leesdomeinen te integreren. Alle opdrachten op de kaarten dagen kinderen op een motiverende manier uit om hun kennis en vaardigheden van de verschillende domeinen functioneel in te zetten. De opdrachten zijn bovendien divers en lokken denkkracht en creativiteit uit.
Keywords: Lezen; Taalvaardigheid