Als je klaar bent, mag je naar huis : reflecties over doel en inhoud van vrijheidsberovende straffen en maatregelen - Vander Beken, Tom, 1968- (Brussel : VUBPRESS, 2021)
Wie opgesloten wordt als straf of maatregel, moet meer doen dan gewoon tijd uitzitten. Tijdens de vrijheidsberoving wordt van de opgeslotene ook inzet en verandering verwacht. Toch is de huidige invulling van die verwachtingen bij de uitvoering van de gevangenisstraf en de internering problematisch omdat ze te eenzijdig op de bescherming van de maatschappij gericht is. Die focus levert niet de beoogde resultaten en overschrijdt de grenzen van wat aanvaardbaar is als invulling van straffen en maatregelen. Als je klaar bent, mag je naar huis pleit voor een alternatief dat het menswaardig karakter van de vrijheidsberoving centraal stelt.
Keywords: Gevangenisstraffen