Van hygiëne tot infectiepreventie : handboek voor verpleegkundigen en vroedvrouwen - Vande Putte, Mia, ....- (Leuven : Acco, 2022)
Hygiëne en infectiepreventie zijn basiskenmerken van professionele zorgverlening. Een goed inzicht in alle mogelijke infectiebronnen en overdrachtswegen is dan ook cruciaal om besmettingen te voorkomen en te beperken. Dit referentiehandboek voor verpleegkundigen en vroedvrouwen zet alle aspecten van hygiëne en infectiepreventie op didactische wijze uiteen, voor zowel de basiszorg als gespecialiseerde handelingen, en dat in de acute, de chronische en de thuiszorg. Bij elk onderwerp komen verschillende pijlers van kwaliteitszorg aan bod, zoals geschikte materiële voorzieningen en correcte procedures. Het gekoppelde online Sofia-platform biedt een waaier aan digitale verrijking bij de vele onderwerpen die worden behandeld: zorginfecties; handhygiëne; reiniging, ontsmetting en sterilisatie van oppervlakken, materiaal, instrumenten en levende weefsels; algemene voorzorgsmaatregelen en isolatiemaatregelen, in het bijzonder voor MRSA en Bijzonder Resistente Micro-Organismen, Clostridioides difficile en Covid-19; urineweginfecties; wondinfecties; bloedbaaninfecties; luchtweginfecties; voeding; linnen; afvalverwijdering; registratie van ziekenhuisinfecties, zorgbundels, patiëntveiligheid en FONA; veiligheids- en gezondheidsdiensten in zorginstellingen. De casuïstiek op het online Sofia-platform verhoogt de verwijzing naar de praktijk. De oefeningen en het film- en beeldmateriaal op het Sofia-platform ondersteunen de lezer bij de verwerking van meer gedetailleerde kennis.
Keywords: Medische hygiëne; Verpleegkunde