Persoonsgericht en waarderend trainen : 7v's voor inspiratie en houvast - de Heij, Wiepke, ....- (Amsterdam : Boom, 2022)
Een boek boordevol praktische tools en theoretische verdieping voor trainers die hun vakmanschap willen vergroten. Versterk je professionaliteit als trainer met de 7V's Door de toenemende diversiteit en voortdurende veranderingen in onze maatschappij en organisaties, wordt er steeds meer maatwerk van trainers gevraagd. Dit boek geeft je met behulp van de 7V's theoretische én praktische handvatten waarmee je je eigen professionaliteit als trainer kunt versterken. Alle aspecten van het trainersvak komen hierbij aan bod, zoals je eigen professioneel handelen als trainer, soorten werkvormen, de invloed van groepsdynamica en de rol van de (organisatie)context. Deze 7V's staan voor: 1. Verkennen 2. Verrassen/verbeelden 3. Verdiepen 4. Verbreden 5. Verankeren 6. Vieren 7. Verrijken Bouw voort op talenten, kwaliteiten en drijfveren De 7V's zijn geïnspireerd op het theoretische model van appreciative inquiry, oftewel waarderend onderzoek. Door persoonsgericht en waarderend te trainen focus je niet op problemen of tekorten aan vaardigheden, maar bouw je voort op talenten, kwaliteiten en drijfveren. Meteen in de praktijk uitproberen Dit boek is in eerste plaats geschreven voor trainers, maar ook voor (leer)begeleiders, managers, opleiders, leerkrachten, supervisoren en coaches is het bruikbaar en leerrijk. De praktische tools bieden verdiepende reflectievragen en verrassende werkvormen die je meteen in de praktijk kunt uitproberen. Zo vergroot je het leerplezier en verbeter je de leerresultaten van je deelnemers én van jezelf. Creëer ook een rijke, inclusieve leeromgeving met de 7V's!
Keywords: Appreciative inquiry; Waarderend onderzoek; Waarderend trainen