Praktische psychologie voor sociaal werk - Vosselman, Marjoleine, ....-; Deuss, Karlijn, ....-; Van Geel, Victor, ....- (Groningen : Noordhoff Uitgevers, 2019)
Praktische psychologie voor sociaal werk is een uniek psychologieboek, omdat het de beroepsopdracht en kerntaken van sociaal werk als uitgangspunt neemt. Van daaruit wordt steeds de vraag gesteld: welke psychologische kennis heeft de sociaal werker nodig, en hoe past hij deze kennis toe? Het boek bestaat uit vijf delen. Het eerste deel gaat over contact maken, waarbij onder andere lichaamstaal, empathie en vooroordelen aan bod komen. Deel twee behandelt het afstemmen op je cliënt, met onderwerpen als hechting, diversiteit en persoonlijkheid. Het derde deel gaat over het analyseren en verklaren van het gedrag van cliënten om tegenslag op te vangen. Hier worden onderwerpen als traumatische ervaringen, rouw en stress besproken. In het laatste deel komt het bevorderen van de eigen kracht aan de orde, met onderwerpen als zelfcompassie en weerbaarheid.
Keywords: Psychologie voor sociaal werk