Organisatiekunde : mens en organisatie kwaliteitsvol verbinden - Cuyvers, Guido, 1951- (Antwerpen : Garant, 2020)
Willen ze het beste in mensen naar boven halen, dan moeten organisaties kwaliteitsvol en op mensenmaat gestoeld zijn. Ze zijn namelijk belangrijk in het leven van iedereen. De kwaliteit van de organisatie bepaalt immers de voldoening en de motivatie die mensen in een organisatie beleven, en die voldoening nemen ze mee naar hun privéleven. Dat geldt zowel voor social profit- als voor profit-organisaties. Kwaliteitsvolle organisaties zijn altijd organisaties op mensenmaat. Om dat te bereiken is veel nodig: een waardegedreven visie met inspirerende doelen, een waarderend leiderschap voor en met mensen, een dialoog tussen mens en organisatie, aandacht voor talenten en relaties. Sterke organisaties zijn centra van menselijke verbondenheid. Ze creëren ruimte waarin mensen in het realiseren van de doelen van de organisatie de eigen talenten ten volle kunnen ontplooien. Ze verbinden dus de aspiraties van mensen met de droom van de organisatie. Vanuit een waarderende benadering verduidelijkt dit handboek de dimensies en processen die een organisatie voor mensen kwaliteitsvol maken. Het boek helpt studenten en professionals om een integraal inzicht te verwerven in dergelijke organisatie. Tegelijk biedt het een basis voor deskundig handelen in een organisatorische context. Guido Cuyvers studeerde aan de KU Leuven criminologie, filosofie en familiale en seksuologische wetenschappen. Na een loopbaan in het hoger onderwijs als docent, onderzoeker en departementshoofd, engageert hij zich in het middenveld, bij het ouderenbeleid en in het onderzoek naar de positie van ouderen in de samenleving. Als auteur publiceert hij uitvoerig over allerlei maatschappelijke thema’s.
Keywords: Organisatieleer