De vluchtelingenrepubliek : een migratiegeschiedenis van Nederland - de Boer, David, ....-; Janssen, Geert, ....- (Amsterdam : Prometheus, 2023)
Van Willem van Oranje tot Anne Frank en van Frans Hals tot Ayaan Hirsi Ali: Nederland is in veel opzichten gevormd door vluchtelingen. Maar met hun komst stak ook al eeuwen geleden de angst voor asielzoekers als een bedreiging voor onze veiligheid, welvaart en cultuur de kop op. Geen vluchtelingencrisis lijkt aan Nederland voorbij te gaan zonder een fikse identiteitscrisis. In De vluchtelingenrepubliek vertellen vijftien vooraanstaande en aanstormende historici hoe vluchtelingen ons in de afgelopen vijf eeuwen hebben gemaakt tot wie we zijn. Waarom waren ontheemde Vlamingen de eerste mensen die zich Nederlander gingen noemen? Hoe werden vluchtelingen een vloek en een zegen voor de koloniën? En welke Nederlanders openden hun deuren voor de miljoen Belgische asielzoekers aan het begin van de Eerste Wereldoorlog? Door de belangrijkste historische vluchtelingenstromen naar en uit Nederland in kaart te brengen vertelt De vluchtelingenrepubliek het grotere verhaal over gedwongen migratie, nationale identiteit en de fluïde grenzen van onze gastvrijheid. Daarmee zoekt het boek vanuit het verleden ook naar een nieuw perspectief op de vluchtelingencrises van vandaag en morgen. David de Boer is historicus aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt de geschiedenis van migratie, religieus conflict en humanitaire hulpverlening. Zijn boek The Early Modern Dutch Press in an Age of Religious Persecution. The Making of Humanitarianism verschijnt in 2023. Geert Janssen is historicus aan de Universiteit van Amsterdam. Hij leidt daar het onderzoeksproject The Invention of the Refugee in Early Modern Europe. Eerder publiceerde hij over de politieke, culturele en religieuze geschiedenis van de vroegmoderne Nederlanden.
Deze publicatie maakt deel uit van het project The Invention of the Refugee in Early Modern Europe dat is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Keywords: Migratie