Een beeld van een kind : inleiding in de pedagogiek - De Wilde, Lieselot, 1985-; Vandenbroeck, Michel, 1959-; Vanobbergen, Bruno, 1972- (Gent : Owl Press, 2023)
Kan opvoedingsondersteuning armoede voorkomen? Kennen jongeren van 16 al genoeg van politiek om te mogen stemmen? Verkopen boeken vol opvoedingsadvies als zoete broodjes omdat ouders het noorden kwijt zijn of is opvoeden ingewikkelder geworden? Hoe we actuele pedagogische discussies bestuderen en trachten op te lossen hangt samen met hoe we als samenleving naar kinderen en jongeren kijken. Welke kindertijd we wel en niet wenselijk vinden. Welke rol we ouders en opvoeders toebedelen en wat we denken dat de functie van leerkrachten en pedagogen is of hoort te zijn. Een fundamenteel pedagogisch debat over waarom en waartoe we opvoeden kunnen we daarom nooit los zien van de sociale, historische, economische en zelfs politieke context. Pedagogiek gaat om het doorgeven, verderzetten en vernieuwen van de wereld. Een beeld van een kind belicht zes verschillende visies op het kindzijn en de opvoeding: het kind als kapitaal, het voorspelbare kind, het kind als risico, het witte kind, het kind als burger en het kind als held. Aan de hand daarvan leggen de auteurs belangrijke pedagogische discussies op tafel te leggen om je kennis te laten maken met het pedagogisch onderzoek, met belangrijke pedagogische denkers en met verschillende theorieën en basisbegrippen uit de pedagogiek als wetenschap. Al deze kindbeelden tonen hoe (historisch) dominante ideeën over kinderen en jongeren het denken, de praktijk en het beleid ook vandaag nog bepalen.
Keywords: Pedagogiek