Ouders onder hoogspanning : hoe stress in je gezin begrijpen en aanpakken - Vanderhasselt, Marie-Anne, 1981- ([Grimbergen] : El Tigre Publishing, 2022)
In een gezin met jonge kinderen heerst vaak een gezellige drukte. Het is een aaneenschakeling van grote en kleine mijlpalen die we voor geen geld zouden willen missen. En toch… het jonge gezinsleven is behalve een unieke ervaring ook een bron van stress. Die dagelijkse stresssituaties zijn elk op zich niet onoverkomelijk, maar kunnen opgeteld wel leiden tot een chronisch stressgevoel. Maar stress is niet alleen negatief, het houdt ons ook alert, het maakt dat we voldoening voelen en gemotiveerd zijn. Alleen, als dit blijft duren lukt het steeds moeilijker om de rust in ons hoofd en ons lichaam te laten weerkeren. Het goede nieuws is: er bestaat een lange zenuw, de nervus vagus die ons brein en ons lichaam met elkaar verbindt, die we kunnen inzetten om veerkrachtiger te kunnen omgaan met de specifieke uitdagingen die in deze levensfase op ons afkomen. In dit boek legt professor en stressexpert Marie-Anne Vanderhasselt uit hoe stress sluipend ons gezinsleven binnendringt, wat er in ons brein en lichaam gebeurt wanneer het onder spanning staat en waarom het zo belangrijk is om als ouder niet alleen te zorgen voor je kinderen en de mensen rondom jou, maar ook voor jezelf. Ze reikt concrete technieken aan hoe je je bewust wordt van je stressniveau en wat je kan doen om op tijd in te grijpen. Niet alleen met je brein, maar vooral door fysieke dingen te doen.
Keywords: Gezin