Eigen schuld... : Hoe we ervoor zorgen dat mensen met enorme schulden hun leven weer op orde krijgen - Hooi, Jurenne, ....- (Amsterdam : Prometheus, 2023)
Het is de hoogste tijd. Het is tijd dat we de schuldhulpverlening verbeteren. Weg met de ‘fabriek’ waarin mensen met problematische schulden wel even ‘gefixt’ worden. Want zijn er mensen die na zo’n schuldhulptraject duurzaam op eigen benen kunnen staan? Veel te weinig. En de schuldhulpindustrie? Die groeit ondertussen lekker door, tot bizarre proporties. De schuldhulpverlening is vernederend, duur en vooral ineffectief. Maar volgens Jurenne Hooi, die jarenlang in de schuldhulpverlening werkte, kan het anders. Eigen schuld... is een uitnodiging om opnieuw te kijken naar hoe we mensen met financiële problemen benaderen. Wat werkt wél? Hoe kunnen mensen die jarenlang in ‘uitzichtloze’ financiële situaties zitten hun probleemschulden daadwerkelijk oplossen? Hoe krijgen zij de regie over hun leven weer terug? In Eigen schuld... werpt Jurenne Hooi een frisse blik op de schuldenproblematiek. Het moet niet alleen anders, het kan ook anders.
Keywords: Armoede; Schuldhulpverlening