De wielerwereld aan je voeten : Het verhaal van veloschoenmakerij Camiel Thomas 1922-2007 - De Zaeytijd, Dries, ....- (Meulebeke : Uitgeverij Bibliodroom, 2022)
Op basis van een uitgebreid archief reconstrueert historicus Dries De Zaeytijd (Koers. Museum van de wielersport, Roeselare) het opmerkelijke verhaal van de firma Camiel Thomas. En cours de route wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van de wielersport in eigen land, Europa en Amerika. Roeselare, 31 december 1928 — zes jaar nadat veloschoenmaker Camiel Thomas een eigen zaak heeft opgestart, ondertekent hij een overeenkomst met wielrenner Hector Martin. Voortaan mag Camiel schoenen onder de merknaam Hector Martin op de markt brengen. Die samenwerking resulteert al snel in een brede verkoop binnen de Belgische wielerwereld. Na de Tweede Wereldoorlog verruimt Camiel Thomas zijn aanbod met petjes en musettes, die gretig in binnen- en buitenland worden afgenomen. Zijn veloschoenen worden intussen in grote hoeveelheden verscheept naar het Verenigd Koninkrijk, waar onder meer Tom Simpson en Beryl Burton koersschoenen made in Roeselare dragen. Na het overlijden van Camiel in 1964 zetten zijn weduwe en dochters de zaak verder. Onder hun impuls koersen profploegen als La Vie Claire, 7-Eleven en Lotto in de jaren tachtig en negentig met petjes van de ﬁrma Thomas.
Keywords: Geschiedenis; Sport; Wielrennen