De geografische factor : tien landkaarten die de wereldpolitiek verklaren - Marshall, Tim, ....- (Amsterdam : De Geus, 2019)
Waarom is Poetin geobsedeerd door de Krim? Welke rol speelden watervallen in de ontwikkeling van het Afrikaanse continent? Waarom is China een marinevloot aan het opbouwen? Wat voor conflict broeit er tussen Egypte en Ethiopië?Of het nu gaat om machtige bergketens of begeerlijke zeehavens, de geografische kenmerken van een land beïnvloeden het handelen van zijn leiders. Om de wereldpolitiek te kunnen volgen moet je mensen, ideeën en bewegingen begrijpen, maar zonder kennis van de geografie krijg je nooit een compleet beeld. Aan de hand van tien landkaarten legt ervaren buitenlandcorrespondent Tim Marshall uit hoe grenzen, grondstofvoorraden en de loop van rivieren de loop van de wereldgeschiedenis nog altijd bepalen.
Keywords: Geografie; Geopolitiek; Sociologie