Gestotter op de weg naar schoonheid : over 100 jaar niet-formele kunsteducatie en kunstparticipatie - Bossuyt, Tijl, ....- (Hoboken : Veerman, 2021)
‘Gestotter op de weg naar schoonheid’ voert de lezer terug naar Jean-Jacques Rousseau en zijn Émile (1762), die hij liet leren via ervaringen en vertrekkende vanuit het kind zelf. Émile zal een ijkpunt blijven voor de creatieve expressie in de jaren zeventig van vorige eeuw en de daaruit voortvloeiende kunsteducatie en -participatie van nu. Doorheen vijf tijdsblokken schetst Tijl Bossuyt het wel, maar vooral het wee van 100 jaar niet-formele kunsteducatie en -participatie in Vlaanderen. Hoe deze tak van de kunsten vaak tot een schimmenspel werd gedwongen door intense verzuiling, politieke beslissingen, economische wetmatigheden, het kunstenveld, zichzelf … maar telkens opnieuw als een feniks herrees. Hij schreef dit overzicht in de hoop dat kunsteducatie en -participatie op de agenda’s zullen blijven staan, maar vooral om het gesprek, het debat, het denken over en het kunstzinnig handelen te voeden, met het oog op een duurzame en schone toekomst.
Keywords: Kunsteducatie; Kunstparticipatie