Klimaatneutraal in 2050? : hoe organisaties het verschil kunnen maken - Albrecht, Johan, 1968- (Gent : Owl Press, 2022)
Tegen 2050 wil Europa klimaatneutraal worden. Maar naarmate de tijd verder tikt, rijst de vraag: hoe kunnen we die radicale ambities ooit waarmaken? Het wordt immers alsmaar duidelijker dat Europa’s complexe klimaatbeleid het afgelopen decennium maar weinig impact heeft gehad op onze CO2-uitstoot. Toch is er geen debat over de lage effectiviteit van onze huidige aanpak, die vooral focust op het corrigeren van de marktkrachten via prijsinstrumenten, incentives en regulering. Hoog tijd dus voor een koerswijziging! Volgens de auteur schuilt de oplossing namelijk in een andere hoek: we leven immers niet in een markteconomie, maar in een organisatie-economie, gedomineerd door private en publieke organisaties die de markt als restplatform gebruiken. Organisaties groeien net door zich af te schermen van de marktwerking. Daarom kan een beleid dat focust op marktkrachten geen systeemverandering veroorzaken. Aan de hand van het werk van Nobelprijswinnaar Herbert Simon, toont Johan Albrecht aan welke grote klimaatopportuniteiten er in flexibele organisaties schuilen. Denk maar aan de Europese autosector, die razendsnel aan het overschakelen is naar elektrische wagens hoewel er geen wetgeving is die verbrandingsmotoren verbiedt. Dit boek laat zien hoe we flexibele en sterke organisaties beter kunnen mobiliseren om een verschil te maken voor onze klimaattoekomst.
Keywords: Duurzame ontwikkeling; Europa; Klimaatbeleid; Mileubeleid; Ondernemingen en milieu