Wat als je ADHD hebt? : survivalgids - Van De Voorde, Séverine, 1980-; Nys, Annelies, ....- (Kalmthout : Pelckmans, 2020)
Deze survivalgids gaat over ADHD. De survivalgidsen zijn doe-boeken om kinderen te begeleiden met: leer- en ontwikkelingsstoornissen, sociaal-emotionele thematieken, leren leren. Ze zijn geschreven op maat van kinderen en jongeren en bieden hen inzicht bij leer- en ontwikkelingsstoornissen, socio-emotionele thema’s en leren leren. Ze vertrekken vanuit een positieve aanpak en leggen de focus op de eigen kwaliteiten. Het kind ontdekt op een speelse en positieve manier wat zijn of haar kwaliteiten zijn, hoe het beter kan leren omgaan met moeilijkheden en vooral hoe het sterker en veerkrachtiger wordt. De kinderen gaan actief aan de slag met deze doe-boekjes: ze gaan er in lezen, schrijven, kleuren, knippen en tekenen en worden hierbij begeleid door de lieflijke monsters Zwork, Loekie en Ness. De doe-opdrachten maken de problemen begrijpelijk en bespreekbaar. Kinderen ontdekken er getuigenissen van leeftijdsgenootjes, weetjes, helpende gedachten, vragenlijsten, doe-testen ... Geen saaie theorieën, noch ingewikkelde oefeningen. De boekjes leggen op een heldere manier uit met welk probleem het kind kampt, wat dat met hen doet en hoe ze ermee kunnen omgaan. De opdrachten zorgen er voor dat het kind gaat reflecteren op de eigen situatie (interactief) en dat het inzicht krijgt in de eigen sterktes en moeilijkheden. Daarnaast ontdekt het kind welke oplossingen en hulpmiddelen er bestaan en leert het ook keuzes maken hierin. De boekjes reiken tips aan rond aanpassingen thuis en in de klas, manieren om hun gedrag en emoties beter te reguleren en ontspannende activiteiten. Ze maken zelf de keuze welke tips ze interessant vinden en willen gebruiken. Zo worden ze meester over hun eigen leer- en leefproces. Doelgroep: lagere school - 4de t.e.m. 6de leerjaar. v
Vierde tot en met zesde leerjaar
Keywords: ADHD; Leerstoornissen