Sociaal zakboekje / : 2023-1. - Van Eeckhoutte, Willy, 1953-; Taghon, Ann, ....-; Van Oostveldt, Ester, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2023)
Het Sociaal Zakboekje biedt u een heldere kijk op de volledige Belgische sociale wetgeving Essentiële informatie in korte, kernachtige termen. Voor de volledigheid worden ook de referenties naar de basiswetgeving opgenomen. Op die manier kunt u er zelf gemakkelijk de letter van de wet op nalezen. Wat mag u verwachten van het Sociaal Zakboekje? een kwaliteitsvol overzicht van de volledige Belgische sociale wetgeving (arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht voor werknemers en zelfstandigen, Vlaamse sociale bescherming, sociale bijstand, sociaal strafrecht, handhavingsrecht, tewerkstelling en detachering van buitenlandse werknemers …); betrouwbare informatie dankzij Willy van Eeckhoutte, buitengewoon hoogleraar em. aan de Universiteit Gent en advocaat bij het Hof van Cassatie; directe en doorzichtige verklaring van het recht, verrijkt met verwijzingen naar de wetteksten. De inhoud van dit zakboekje wordt twee keer per jaar geactualiseerd. Recente bedragen en nieuwe reglementeringen (met ook aandacht voor de gevolgen voor de praktijk) worden dus snel opgenomen.
Wat is nieuw in het Sociaal zakboekje 2023-1? Er is de afgelopen maanden heel veel gewijzigd in de Belgische sociale wetgeving. Al die wijzigingen (t.e.m. het Belgisch Staatsblad van 10 maart 2023) werden verwerkt in het Sociaal Zakboekje 2023-1. Hieronder slechts een greep uit de vele nieuwe wetgeving: uitbreiding van de verplichting van de werkgever om aan de werknemer informatie te geven over de arbeidsrelatie - recht om werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden te vragen - recht om een flexibele werkregeling voor zorg te vragen - vrijstelling van het voorleggen van een geneeskundig getuigschrift voor de eerste dag van de tewerkstelling (driemaal per kalenderjaar) - vijf dagen zorgverlof - werkweek van vier dagen - wisselend weekregime - wijzigingen aan het re-integratietraject voor de arbeidsongeschikte werknemer - einde arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht - recht op deconnectie - het verhoogde studentencontingent (600 uren i.p.v. 475 uren) - nieuwe responsabiliseringsbijdrage - oneigenlijk gebruik opeenvolgende dagcontracten in de uitzendsector - terugbetaling zorg voor gedetineerden en geplaatste geïnterneerden - verplichtingen arbeidsongeschikt erkende gerechtigde in het kader van het Terug Naar Werk-traject - nieuwe wettelijke regeling voor het overbruggingsrecht voor zelfstandigen
Keywords: Sociaal zakboekje; Sociale zekerheid