Praktijkgericht onderzoek in bedrijf - Leen, Jan, ....-; Mertens, Jef, ....- (Bussum : Coutinho, 2021)
Praktijkgericht onderzoek in bedrijf biedt een onmisbare basis om een bedrijfskundig onderzoek op te zetten. Het onderzoek doen is hierbij geen doel op zich, maar een middel om op een informatie- of datagestuurde manier te werken aan bedrijfskundige vraagstukken. Praktijkgericht onderzoek in bedrijf is gebaseerd op het Integraal Model voor Praktijkgericht Onderzoek dat Jan Leen ontwikkelde voor het bedrijfskundig vakgebied. Het model koppelt de handelingscyclus aan de onderzoekscyslus en verbindt hiermee de wereld van de bedrijfskunde met de wereld van het onderzoek. De hoofdstukken hebben betrekking op alle stappen die gezet worden tijdens het verrichten van praktijkgericht onderzoek. Van een opdracht verwerven, tot aan analyseren, concluderen en presenteren van de onderzoeksgegevens. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan diverse typen praktijkgericht onderzoek zoals beleidsondersteunend onderzoek en actieonderzoek. Het online studiemateriaal biedt kennisclips en powerpoints en voor docenten is ook een handleiding beschikbaar. Praktijkgericht onderzoek in bedrijf is onder andere geschikt voor studenten van bedrijfskundige opleidingen als Bedrijfskunde, Technische bedrijfskunde, Facility Management, Human Resource Management en Logistiek Management. Het is ook nuttig voor professionals die hun onderzoeksvaardigheden willen vergroten. Deze derde herziening van Praktijkgericht onderzoek in bedrijf bevat een uitgebreidere uitwerking van het actieonderzoek. De indeling van de eerste hoofdstukken is gewijzigd, om beter aan te sluiten bij het proces dat hoort bij het uitvoeren van een opdracht. Het uitvoeren van een probleemanalyse heeft extra aandacht gekregen, omdat op basis hiervan belangrijke beslissingen genomen moeten worden. In de andere hoofdstukken zijn inzichten toegevoegd om bepaalde onderwerpen verder te verrijken. Ook de content op de website is waar nodig aangepast naar deze derde druk.
Keywords: Bedrijfseconomie