Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen : een inleiding - Rigter, Jakop, ....-; van Hintum, Malou, ....- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2022)
Het op tijd voorkomen of vaststellen en behandelen van psychische problemen bij kinderen en jongeren is belangrijk. Want hoe beter de kwaliteit van leven in de eerste levensjaren, hoe groter de kans op een positieve mentale, sociale en fysieke ontwikkeling als kinderen ouder worden. Binnen de ontwikkelingspsychopathologie zijn criteria beschreven die helpen een normale ontwikkeling te onderscheiden van een (mogelijk) afwijkende ontwikkeling. Daarbij is er aandacht voor het kind, maar ook voor het gezin en de bredere context waarin het kind opgroeit. In deze uitgave komen het ontstaan en het beloop van psychische aandoeningen aan bod en wordt de rol van hulpverleners bij het signaleren en de behandelingsmogelijkheden uitgewerkt.In Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen bespreken de auteurs de meest voorkomende psychische aandoeningen waar kinderen aan kunnen lijden. Zij beschrijven per aandoening eerst hoe de normale ontwikkeling van kinderen er op dat gebied uitziet en besteden daarbij aandacht aan fysieke, cognitieve, sociaal-emotionele en maatschappelijke aspecten. Daarna lichten ze toe wat er mis kan gaan als een kind een psychische aandoening heeft en zetten ze op een rijtje welke rol biologische en omgevingsfactoren daarbij spelen. Tot slot er aandacht voor de behandelingsmogelijkheden die er zijn voor kinderen met psychische aandoeningen. Het boek is geschikt voor studenten van de hogere sociale studies, het hoger gezondheidszorgonderwijs studenten aan lerarenopleidingen en studenten van andere opleidingen in het hoger onderwijs waar aandacht is voor psychopathologie. Daarnaast vormt het ook voor professionals een nuttig en beknopt overzicht.
Keywords: Leer- en gedragsproblemen; Psychische stoornissen