De magie van genezing : radicale ideeën uit de geschiedenis van de psychiatrie - Van der Does, Willem, ....- (Amsterdam : Alfabet Uitgevers, 2023)
In De magie van genezing beschrijft hoogleraar Klinische Psychologie Willem van der Does veertien pioniers uit de geschiedenis van de psychiatrie met een radicaal idee dat tot groot enthousiasme leidde. Van der Does legt uit hoe de uitvinder van lobotomie - een levensgevaarlijke behandeling - werd bekroond met de Nobelprijs, en hoe psychedelica decennia geleden al succesvol werden ingezet. Hij duikt in de verhalen achter elektroshocks, psychoanalyse, EMDR en prozac. Historische hypes en ontsporingen tonen hoeveel vooruitgang is geboekt, maar ook hoe moeizaam die verloopt. Wat hebben we geleerd van de spectaculaire ongelukken onderweg en welke weg is er nog te gaan?
Keywords: Psychiatrie