Leren centraal : de kunst van leergericht werken en organiseren - Mannens, Steven, ....- (Kalmthout : Pelckmans, 2023)
Het belang van leren wordt in onze maatschappij vaak benadrukt. Leren is cruciaal voor verdere ontwikkeling. Hedendaagse schoolteams besteden meer en meer aandacht aan effectief leren. Dat is voor de leraren(teams) en hun leidinggevende (teams) een uitdaging. Het veronderstelt leergericht werken en leergericht organiseren. Door dit bewust te implementeren bouw je aan een LEER-krachtige omgeving. Maar hoe zet je het leren centraal? Wat houdt dat juist in? Wie heeft welke rol te spelen? Hoe zorg je voor een duurzame leer- en schoolontwikkeling? Het zijn stuk voor stuk vragen die deskundige Steven Mannens in dit boek beantwoordt. Hij neemt je stapsgewijs mee in een model van leren. Dit model start in de kern, bij het bewust weten waar de lerende zich in zijn leren bevindt. Het formatief handelen draagt daartoe bij, wat een continu en gericht ontwikkelingsproces inhoudt. Het LEER-model omvat naast een kern ook verschillende bouwstenen. Die versterken elkaar wederzijds. De bouwstenen hebben een pertinente plaats in het leerproces. Verder expliciteert de auteur de rollen; de ontwikkeling van de lerende is namelijk een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Dat veronderstelt zichtbaar gedrag.
Keywords: Onderwijsontwikkeling