Bij het rechte eind : recht voor hulpverleners - Gibens, Steven, ....- (Leuven : Acco, 2021)
Bij het rechte eind is zowel een inleiding in het recht als een leidraad om het recht te leren toepassen in de sociaal-agogische praktijk. Het is een handboek geschreven in klare, juridische taal. Dit boek biedt je een basiskennis van het recht die nodig is in de hulpverlening. De thema’s zijn dan ook gekozen met het oog op wat je als hulpverlener aan recht zal tegenkomen in je praktijk: van personen en familie over werk tot wonen. Daarnaast is het boek een leidraad voor de toepassing van het recht in de hulpverleningspraktijk. Kan iemand met een leefloon een gratis advocaat krijgen? Wat komt er allemaal kijken bij een echtscheiding? Wat als een kind geadopteerd wordt? Zulke vragen worden beantwoord in de oefeningen en casussen op het online leerplatform Sofia. Het boek en de digitale component vormen zo samen een blended leeromgeving. Om de casussen op te lossen, wordt gebruik gemaakt van de website Helder Recht, die sociale hulpverleners helpt met vragen uit het werkveld. Zo leer je als hulpverlener (in spe) al doende navigeren in die rechtsdomeinen die ook de levensdomeinen van je cliënten zijn. Het samengaan van een handboek, het online leerplatform Sofia en de site Helder Recht bereidt jou voor om aan de slag te gaan met het recht in jouw hulpverleningspraktijk.
Keywords: Recht; Sociale welzijnszorg