Systemisch werken : een relationeel kompas voor hulpverleners - Savenije, Anke, ....-; Van Lawick, Justine, ....-; Reijmers, Ellen, ....- (Amsterdam : Boom, 2023)
Bij problemen, of die nu als individueel of als relationeel gezien worden, spelen velen een rol. Partners, familieleden, vrienden, buren, collega's en vele anderen, waaronder hulpverleners. En al die relaties zijn ingebed in sociale, culturele en maatschappelijke contexten. Systemisch werken betekent dat die relaties en contexten waarin mensen leven en waarin zich problemen en klachten voordoen, bij de hulpverlening betrokken worden. Dat kan betekenen dat er sprake is van gesprekken met meerderen. Het kan ook zijn dat in gesprekken met individuen aandacht is voor wie er allemaal een rol spelen in diens leven. In de praktijk blijkt vaak dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Dit boek is een kompas voor alle hulpverleners die systemischer zouden willen werken of handvatten willen in hun werk met gezinnen, familieleden, partners, ouders, volwassenen en kinderen, al dan niet met individuele pathologie en soms met gecompliceerde netwerken eromheen.
Keywords: Hulpverlening