De nieuwe minderheid : over mensen zonder migratieachtergrond in de superdiverse stad - Crul, Maurice, ....-; Lelie, Frans, ....- (Amsterdam : VU University Press, 2023)
Na ruim veertig jaar discussie, onderzoek en beleid gericht op migranten, hun kinderen en hun kleinkinderen is het tijd voor een boek over de vergeten groep in het integratiedebat: de mensen zonder migratieachtergrond. Zij vormen inmiddels een numerieke minderheid in veel grote steden. Hoe ervaren zij de superdiverse stad? Nemen zij deel aan de diversiteit? In het internationale Becoming a Minority-onderzoek kregen we antwoord op deze vragen. Deze nieuwe minderheid vindt het doorgaans een verrijking om in een cultureel diverse stad te wonen, maar tegelijkertijd hebben maar weinigen van hen een gemengde vriendengroep. Veel mensen zonder migratieachtergrond hebben niet van jongs af aan geleerd om diversiteit in de praktijk 'te doen'. Dit boek laat zien dat degenen die zich de kunst van het samenleven wel hebben eigen gemaakt zich meer thuis voelen in de superdiverse stad, en meer contacten en plezierige interacties hebben. Participeren in een diverse omgeving blijkt goed voor je eigen welzijn.
Keywords: Stadssociologie