Toolbox dorpse architectuur - Verbakel, Ward, ....- (Mechelen : Public Space, 2021)
In de 'eeuw van de stad' zijn het platteland en het dorp wat in de vergetelheid geraakt en uit het vizier van de planners verdwenen. Onder het mom van 'verdichting' slibben onze dorpen steeds verder dicht met lintbebouwing, verkavelingen, jumbofermettes en zielloze appartementsgebouwen. De typisch dorpse kwaliteiten, zoals die in ons collectieve geheugen gegrift staan, dreigen te verdwijnen. De Toolbox dorpse architectuur reikt concrete instrumenten aan om nieuwe vormen van collectief wonen in de dorpen te introduceren. Hij biedt lokale besturen, projectontwikkelaars, ontwerpers en bewoners advies en inspiratie over hoe een kwaliteitsvolle dorpsomgeving te bouwen, te behouden en te verbeteren.
Keywords: Dorpen; Stadsontwikkeling; Stedenbouw; Vlaanderen