Psychodiagnostiek in de hulpverlening aan volwassenen en ouderen - Claes, Laurence, ....-; Bastiaens, Tim, ....-; Witteman, Cilia, ....- (Leuven : Acco Learn, 2021)
In dit handboek, dat geschreven werd door clinici en academi, laten we zien hoe hulpverleners gestructureerd te werk gaan om de vijf basisvragen van cliënten te beantwoorden. We illustreren de stappen van het diagnostisch proces voor verschillende ziektebeelden, zoals ontwikkelingsstoornissen bij volwassenen, psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, verslaving en dementiële beelden. We geven informatie over de definitie, epidemiologie en verklaringsmodellen van die ziektebeelden, en bieden concrete handvatten voor de (differentiaal) diagnostiek en de behandeling ervan. Ook concreet instrumentarium en do's-and-don'ts in het contact met specifieke cliëntengroepen worden besproken. We adviseren een multi-method en multi-informant benadering en bespreken de correcte interpretatie van testresultaten in een toegankelijke taal. Dit handboek is geschreven voor studenten en hulpverleners in de klinische praktijk die diagnostische vragen van cliënten en collega-hulpverleners trachten te beantwoorden. Het biedt inzicht in de meest geëigende aanpak van het diagnostisch proces en geeft recente informatie over de besproken ziektebeelden.
Keywords: Psychodiagnostiek