Dit is onderzoek! : handleiding voor kwantitatief en kwalitatief onderzoek - Baarda, Ben (Dirk Benjamin), 1947- (Groningen : Noordhoff Uitgevers, 2019)
- Toegankelijke en enthousiasmerende gids voor praktijkgericht kwalitatief en kwantitatief onderzoek;- behandelt de essentie van onderzoek in vier praktische stappen;- met handige checklists voor het zelf opzetten en uitvoeren van onderzoek. Dit is onderzoek! leert hbo-studenten in vier stappen onderzoek doen. Het boek behandelt kort en krachtig de theorie en de praktijk van onderzoek en bevat een schat aan onderzoeksvoorbeelden, direct toepasbaar bij projecten, stage- en afstudeeropdrachten. Bijzonder handig zijn de checklists voor het zelf opzetten en uitvoeren van onderzoek en de evaluatie van onderzoeksvoorstellen en onderzoeksverslagen. Dit is onderzoek! beschrijft in vier stappen (hoofdstukken) de essentie van onderzoek: de probleemstelling, het onderzoeksontwerp, de dataverzameling en de analyse en rapportage van de onderzoeksgegevens. In deze derde editie zijn de hoofdstukken nog sterker modulair opgezet, zodat ze naar behoefte kunnen worden behandeld.^
De voorbeelden op de ondersteunende website zijn geactualiseerd en gevarieerder en laten zien hoe onderzoek in de praktijk kan worden toegepast. Bij dit studieboek hoort een rijke digitale leeromgeving. Studenten kunnen zich hiermee slim voorbereiden op tentamens, met behulp van oefentoetsen, video's en begrippentrainers. Met de code voor in hun nieuwe boek krijgen studenten twee jaar toegang tot de digitale leeromgeving. Door in te loggen met hun Noordhoff-docentaccount kunnen docenten profiteren van de Onderzoeksontwerpassistent. Die biedt o.a. toetsen, opdrachten, begrippen, casussen, flitscolleges, non-parametrische toetsingstechnieken en databestanden. Bij dit boek kunnen docenten bovendien zelf toetsen samenstellen met behulp van www.toetsopmaat.nl. Deze toetsenbank bevat alle vragen uit de oefentoetsen voor studenten. Ook zijn er extra, afgeschermde toetsvragen beschikbaar waar studenten nog niet mee hebben kunnen oefenen.^
Toetsen kunnen geëxporteerd worden naar diverse formats. Dit is onderzoek! is hbo-breed inzetbaar, voor alle opleidingen en voor alle fasen.
Keywords: Kwalitatieve methoden; Kwantitatieve methoden; Sociaalwetenschappelijk onderzoek